torsdag 18. februar 2010

Alfred Wegener "geologiens Darwin"





(Bildet over viser hvordan vi tror verden så ut da det bare var et kontinent. Pangea!)




(Bildet over viser hvordan verden ser ut i dag.)





(Bildet over viser Alfred Wegner)



På midten av 1800-tallet regnet forskjellige naturvitere seg fram til at Jorden er mange millioner år gamle. Darwin presenterte sin teori om at artene også har utviklet seg over millioner av år, det gav geologene problemet med fossiler. De fant fossiler av ulike dyr og planter på ulike kontinenter med hav som skilte dem. Fossilene var av arter som ikke kunne krysse hav , hvordan var dette mulig?

Wegner presenterte sin teori om at alle kontinentene hang sammen i 1912, han sa at alle kontinentene beveget seg. Han skrev et brev til sin forlovede der han sa: "Se på et verdenskart, passer ikke østkysten av søramerika bra med vestkysten av Afrika? Som om at det har hengt sammen en tid!?" Han kalte teorien sin: Kontinentaldrift!

Det var få som trodde på Wegners teori om at kontinentene hadde hengt sammen en gang, men han gav seg ikke. En måling på Grønland viste at det hadde bevegd seg 36 meter på et år! :o Endelig hadde han et bevis! Han døde under en ekspedisjon på Grønland i 1930. Med hans død, døde også kontinentaldrifts-teorien bort.

Mathilde =)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar