torsdag 11. februar 2010

historien om jorda


Historien om jorda 


for 4,5 ,miliarder år siden, var jorda veldig varm, og alt var smeltet. Da så jorda ut som en lysende ildkule. Etter hvert begynte det og bli kjørligere og jorda begynte og styrkne. De  tyngste stoffene sank mot midten og ble kjernen. de letteste ble igjen på overflaten og dannet jordskorpa.


Jorda ble også kalt den blå planeten. i dag er nesten hele jordskorpa dekkt av vann (70 prosent) og jorda ser delvis ut som en blå vann kule fra rommet.jordskorpa under havet er forskjellig fra jordskorpa på land. jordskorpa består av to typer skorper: Kontinentalskorpe og havskorpe. havskorpa er den tynneste av dem. mitd ute på de store havene er den ikke tykkere en fem kilometer.

kontinenentalskorpa er tykkest der fjellkjedene er. her kan det være opp til 70 kilometer tykk. Det er andre forskjeller enn tykkelsen mellom de to skorpene.

havet er dekker havskorpa og de tynneste kantene på kontineltalskorpa. delene av kontinentalskorpa er som ligger under havnivå, kaller vi kontineltalsokkelen. i norge borer vi etter olje og gass på den.


av  Odin andreassen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar